27 juni, 2011

Sweet dreams

Lovely readers,

Hebben jullie dat ook vaak? Dat je slecht in slaap valt of moe wakker wordt? Ik heb hier zelf veel last van en ben gaan zoeken naar wat tips :) Bij deze deel ik die met jullie!



  • Sport regelmatig
Door veel te sporten heb je minder last van stress en wordt je lichaam moe. Je moet alleen niet twee tot drie uur voordat je gaat slapen intensief sporten, dan blijf je wakker.


  • Slaap op vaste uren
Probeer op vaste uren op te staan en te gaan slapen, ook in het weekend. Dat kan moeilijk zijn, je wilt natuurlijk liever uitslapen. Maar je lichaam kan van slag raken als je slaap uren erg veranderen en dat kan slaap problemen veroorzaken.


  • Schrijf het op
Kan je niet slapen omdat je hoofd te vol zit? Schrijf voordat je gaat slapen op wat je nog moet doen en waar je je zorgen over maakt. Zo hoeft het niet in je hoofd te blijven hangen en kan je makkelijker gaan slapen. Als je je gedachten wilt afleiden kan je je focussen op je ademhaling, of steeds opnieuw tot tien tellen. Zo val je ook makkelijker in slaap. Ga bewust iets ontspannends doen voordat je gaat slapen: een boek lezen, rustige muziek luisteren o.i.d. Zorg er wel voor dat je in stilte slaapt, van geluid kan je ook last hebben. Je kan oordopjes in doen als je last hebt van geluid.


  • Routine
Maak een slaap routine. Ga elke dag op hetzelfde moment dezelfde activiteiten doen, in dezelfde volgorde. Dat bereidt je lichaam voor op het slapengaan. Voorbeelden zijn: Thee drinken, bepaalde muziek luisteren, nachtkleding aan doen, kleding opruimen, tanden poetsen.



  • Temperatuur
Zorg ervoor dat de temperatuur in je slaapkamer niet te hoog is. Voor het slapen koelt je lichaam zich af. Als het dan te warm is in de slaapkamer onderbreek je dat proces en val je dus niet in slaap.


  • Eten
Zorg ervoor dat je niet gaat slapen met een hele volle of een hele lege maag. Eet tenminste een uur voordat je gaat slapen niets meer. Drink een kop kruidenthee, hier kan je van ontspannen. Kruidenthee bevat geen cafeïne, in tegenstelling tot veel andere thee soorten. Daar kan je dus niet goed van slapen.


  • Vermijd straling
Het is bewezen dat de straling van elektrische apparaten niet goed is voor je nachtrust. Zet je telefoon dus 's nachts uit en koop een ouderwetse wekker. Kijk ook een (half) uur voordat je gaat slapen geen tv meer. Dit geldt natuurlijk ook voor de computer.


  • Duisternis
Maak je kamer zo donker mogelijk. Het schijnt dat zelfs het licht van een digitale wekker al invloed heeft op je hersens heeft terwijl je slaapt. Krijg je je kamer niet donker genoeg (in de zomer bijvoorbeeld, als het lang licht is)? Koop dan een maskertje om je ogen mee af te dekken. Ze zijn bij verschillende winkels wel eens te koop en het kan een heel verschil maken.





  • Tijdloos
Als je de hele tijd een klok hoort tikken of de tijd kan zien herinnert dat je aan de tijd die je al wakker ligt. Een constante herinnering aan tijd kan zorgen voor stress waardoor je niet in slaap komt.


  • Slaapkamer
Hou je slaapkamer een rustige slaapplek. Schrijf de problemen van je af in een andere ruimte en vermijd inspannende dingen in je kamer. Zo voel je je meteen rustiger als je je slaapkamer binnenkomt. 


  • Take a break
Kan je na 20 minuten woelen nog steeds niet slapen en ben je echt niet moe? Stap dan uit bed en ga iets anders (ontspannends!) doen. Lees een boek of luister nog wat muziek. Ga geen dingen doen waar je stress van krijgt, dan val je daarna al helemaal niet in slaap. Probeer na een (half) uur weer te gaan slapen.




  • Melatonine
Melatonine is een stof die ook in je lichaam zit. De stof helpt je te gaan slapen. Als je echt niet kan slapen na deze tips kan je tabletjes kopen met melatonine, waardoor je makkelijker in slaap valt. Het zijn geen slaappillen en ze zijn niet schadelijk of verslavend, omdat het een lichaamseigen stof is.


Werken al deze tips niet? Ga dan eens naar de dokter, het kan zijn dat je echt een probleem hebt.
Heb je last van overgewicht? Daar kan het probleem vandaan komen. Je kan last krijgen van slaap stoornissen als je gewicht te hoog is. Als je te weinig slaapt kan je ook aankomen. Je hebt dan meer honger je grijpt dan eerder naar de zoete, vette dingen.
Slapen is dus belangrijk!

Heb je wat gehad aan deze tips? Of heb je al eens iets geprobeerd? Ik ga zelf ook alles proberen en ik zal jullie laten weten wat bij mij wel en niet werkt : )





Love and sweet dreams,

Charlotte

4 opmerkingen:

  1. Hele handige tips! Ga er zeker een paar uitproberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kom ook vaak moeilijk in slaap, vooral wanneer ik school heb. Wat ik doe is het volgende (het klinkt misschien een beetje raar, maar bij mij helpt het echt):
    - Zie een lange gang met deuren/ramen voor je en blaas/stuur/prop al de dingen die op dat moment in je op komen door dat raam/deur. Achter slot en grendel.
    - Je kunt ipv die gang ook een zwart gat voor je zien en je alleen maar daarop concentreren en dingen die in je op komen ''wegduwen''.
    - Als je hoofd nu helemaal leeg is, ga dan je lichaam 'af'. Dus begin bij je benen en loop zo je lichaam door tot aan je hoofd. Klinkt raar, maar doordat je je ergens anders op concentreert helpt het echt. Naja, bij mij iig.

    Concentreren op je ademhaling werkt bij mij niet, doordat ik dan teveel op mijn ademhaling ga letten en die daardoor onregelmatig wordt.

    Hopelijk heb je hier wat aan!
    Ik ben trouwens xLisanneeeeex op Girlscene.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dankje voor je tips Lisanne! Die ga ik ook uitproberen! Gister hielp het focussen op ademhaling ook niet, de dag daarvoor wel heel erg.
    Strange.
    Dat dacht ik al trouwens :P

    BeantwoordenVerwijderen